Mungo

DSC_0020 DSC_0018

Co je mungo

Mungo je luštěnina, fazole, která pochází z Asie. Mungo lze pěstovat i u nás. Mungo je ideální plodinou k naklíčení. Obsahuje mnoho bílkovin a vitamíny, převážně ze skupiny B.

Kde si mungo lze koupit

Mungo zcela běžně koupíme v supermarketech, nicméně doporučujeme navštívit obchody zdravé výživy, kde nám personál může pomoci s výběrem a třeba i tipy na přípravu.

Postup přípravy

Pokud mungo chceme konzumovat v syrovém stavu, je nutno, fazole nechat naklíčit. Jde to snadno. Suché (celé) fazole propláchneme vodou, dáme do skleněné nebo keramické mísy a necháme přes noc nebobtnat.

Ráno můžeme část munga použít na vaření např. polévky. Recept na polévku s mungem naleznete v našich receptech v sekci „Předkrm“. Zbytek munga necháme naklíčit.

Postupujeme následovně:

– Po nabobtnání munga, vodu slijeme a mungo důkladně opláchneme tekoucí vodou.

– Mungo dáme na suchou keramickou nebo skleněnou misku.

– Nejméně 2 x denně mungo proplachujeme tekoucí vodou, abychom zabránili tvorbě plísní.

– Po 3 dnech by mělo mungo začít klíčit, nejdéle do 5 dní.

– Klíčky by neměly přesahovat délku 2 cm.

– Naklíčené mungo lze po dobu maximálně 1 týdne uchovat v uzavřené sklenici.

Použití

Mungo lze velmi dobře použít na přípravu pomazánek, polévek, na ozdobu a dochucení salátů, masitých pokrmů, nebo třeba na chleba s máslem, který posypeme naklíčeným mungem. Chuťově se mungo dá připodobnit k zelenému hrášku.

Naklíčené mungo lze koupit také v obchodní síti. Nicméně příprava klíčků je velmi snadná. Doma máme kontrolu nad hygienickými podmínkami a pravidelností proplachování, tak proč to nevyzkoušet?

Dobrou chuť přeje,

logo