CIZRNOVÁ POLÉVKA

  • Velmi snadné
  • Příprava 10 minut, vaření 20 minut

Cizrna neboli římský hrách je výtečná luštěnina. Její oříšková chuť je lahodná a mimo polévky se hodí do pomazánek (humus), omáček nebo salátů.

SUROVINY na 4 porce:

  • Cizrna, 1 hrnek v suchém stavu nebo vařená v konzervě
  • Brambory, 2 větší
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 800 ml vývaru nebo vody
  • 2 lžíce oleje (jedno druhový, může být olivový)
  • Koření: sůl, pepř, římský kmín, libeček (čerstvý)
  • Kysaná smetana k podávání

POSTUP PŘÍPRAVY:

Cizrnu namočíme přes noc a uvaříme do měkka. Trvá to docela dlouho. Pro úsporu času a energie, doporučuji, koupit si cizrnu uvařenou v konzervě. Koupíte také v bio kvalitě. Nakrájíme si cibulku nadrobno, brambory na kostičky a nasekáme česnek. Rozpálíme si olej a orestujeme cibuli a česnek do zlatova. Poté přidáme římský kmín a necháme rozvonět. Následně přidáme brambory, které krátce orestujeme, poté přidáme cizrnu a vše zalijeme vývarem nebo vodou. Osolíme, opepříme. Vaříme do změknutí brambor asi 10 min.. Přidáme libeček a nakonec polévku dozdobíme kysanou smetanou.

Doporučení

Pokud se vám zdá polévka málo hustá, lze ji částečně rozmixovat nebo přidat hrst ovesných vloček, které krátce povaříte.

Profilová fotografie Vaří
receptarna.cz

Online kuchařka

Praha, Jaromírova 588/32

Email na hobby kuchaře

info@receptarna.cz

Štítky receptu

Dieta nebo omezení Pro děti, Pro diabetiky, Vegetariánský
Pokrm Luštěninový, Zeleninový