BEZLEPKOVÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB

  • Snadné, ale nezoufejte, pokud se nepovede na poprvé.
  • Postup přípravy 2 dny (včetně čekání na kvásek)

SUROVINY:

Kvásek

  • 1 lžíce ovesné mouky bez lepku
  • 1 lžíce rýžové mouky
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • teplá voda nejméně 8 lžic

Dále budeme potřebovat:

  • 1/2 hrnku ovesné mouky bez lepku
  • 1/2 hrnku rýžové mouky
  • 1/2 hrnku kukuřičné mouky
  • 1/4 hrnku Psyllium
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • teplá voda

POSTUP PŘÍPRAVY:

  • Nejdříve si připravíme kvásek smícháním mouky s vodou. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme na teplém místě pracovat. Trvá to dlouho. 12 hodin, den. Těžké odhadnout, prostě budeme čekat. Několikrát se mi nepovedl, přiznávám…
  • Jakmile se objeví bubliny a vidíme, že tam něco žije, vypadá to jako pěna, můžeme pracovat dále.
  • Nezoufejte, když se kvásek na poprvé nezdaří. Zkoušejme a ono to vyjde:-).
  • Jakmile máme kvásek hotov, dáme do mísy mouky, osolíme a přidáme koření. Promícháme.
  • Psyllium dáme do sklenice 0,2 l a zalijeme teplou vodou. Rozmícháme a necháme pár minut bobtnat.
  • Kvásek smícháme s moukami a přidáme také nabobtnalé Psyllium. Vše hněteme vařečkou, pokud je těsto řídké přidáme mouku, pokud naopak tuhé, přidáme teplou vodu.
  • Následně přikryjeme mísu a necháme kynout, nejlépe přes noc na teplém místě.
  • Ráno rozehřejeme troubu na 220 °C nebo můžeme péct i v remosce.
  • Pečeme asi 45 minut.

Bezlepkový chléb bude samozřejmě jiný, než klasický žitno-pšeničný. Už těsto má jinou konzistenci, není vláčné. Je prostě jiné. Pokud se nepovede na poprvé, tak se nenechejme odradit. Nechtěla jsem do těsta dávat žádné chemikálie a ono to jde i bez nich. Tak hodně štěstí, ale pokud se povede, máte se na co těšit. Je vláčný a chutný. Pořádně si propečte kůrku.

Profilová fotografie Vaří
receptarna.cz

Online kuchařka

Praha, Jaromírova 588/32

Email na hobby kuchaře

info@receptarna.cz

Štítky receptu

Dieta nebo omezení Bez laktózy, Bezlepkový, Pro děti, Pro diabetiky, Vegetariánský
Pokrm Cereální